Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieMelding niet meer tonen
  • Samenlevingsopbouw
    Samenlevingsopbouw

    Mensen die mee doen, actief zijn en zich inzetten voor anderen zijn gezonder en kunnen zich langer zelf redden. ONS welzijn stimuleert samenwerking van mensen om initiatieven te realiseren die (meer) meedoen mogelijk maken.

Samen actief

Willem is 70 jaar en woont sinds het overlijden van zijn vrouw, (ten tijde van het interview) negen maanden geleden, alleen in zijn woonplaats Uden. Hij heeft een zoon en dochter en vier kleinkinderen, die hem vaak bezoeken. Willem was in zijn jongere jaren, toen het oude wijkhuis “De Pit” nog bestond, een zeer actieve wijkbewoner. Hij hielp mee met de knutselclub voor kinderen, was acht jaar lang voorzitter van de wijkraad en zat in tal van commissies. Nadat zijn vrouw overleed belandde hij in een zwart gat en had hij zelf hulp en ondersteuning nodig.

Hulp van ONS welzijn

Het verlies van zijn vrouw Wilma viel Willem erg zwaar. “Dan heb je van die momenten dat je denkt de bel eruit en ik ga maar stil in een hoekje zitten”. De medewerkers van ONS welzijn hielpen hem niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Ze hebben mij uit het moeras getrokken en weer met allebei mijn benen op de grond gezet. Zo van we gaan jou eens effetjes uit je luie stoel halen, ergens bij betrekken." Willem kreeg hulp bij het op orde brengen van zijn financiën en belastingaangifte. Tijdens het ziekbed van zijn vrouw kwam hij daar niet meer aan toe. Het was een puinhoop geworden, aldus Willem. Nu staat alles keurig geordend weer in een map. Ook voor de belastingaangifte is hulp voorhanden en hij kan, tijdens de inloopuren in het wijkcentrum, bij de sociaal raadslieden terecht met vragen over huursubsidie en huurtoeslag. De medewerkers van ONS welzijn zijn echt betrokken en dat doet goed. Toen Willem, enige tijd geleden in het ziekenhuis lag, lieten zij zich ook niet onbetuigd, door een kaartje te sturen of te bellen. “Persoonlijk hebben zij mij heel goed geholpen, Een pluim op hun hoed hoor!”

Hij wilde graag iets terug doen, hun een dienst bewijzen en maakte daarom een decoratie voor het Wijkcentrum: afgedankte barkrukken toverde hij om in decoratieve krukjes voor plantenbakken.


Terug naar Wijkcentrum “De nieuwe Pit”

Willem’s vrouw heeft de laatste maanden nog geknutseld bij de knutselclub, en Willem is toen samen met zijn zwager gaan biljarten op dinsdagavond, wat op hetzelfde tijdstip plaatsvindt als de knutselclub. Dat vindt hij erg gezellig en doet hij nog steeds. Op maandagochtend is hij in het wijkcentrum te vinden voor het koffie-uurtje, en aansluitend het ‘’broodje Pitstop’’. Daarnaast sluit hij maandelijks aan bij de kookclub, en neemt hij deel aan de knutselclub. Willem hoeft zich niet te vervelen. Het gevarieerde aanbod van het Wijkcentrum spreekt hem aan: “Voor elk wat wils, er is een uitgebreid aanbod en voor iedere leeftijdsgroep. Het is erg gezellig om mensen uit de buurt te ontmoeten en met hen te buurten.’’ Het meedoen aan activiteiten die het Wijkcentrum biedt helpt Willem door deze moeilijke periode heen te komen.


Hulp bieden aan anderen

Willem is een zeer gedreven knutselaar en heeft een werkplaats in zijn garage ingericht. Bewoners uit de buurt weten hem te vinden voor een klus of het lenen van gereedschap. “Dan staat er weer een buurman bij mij op de stoep van ‘heb je toevallig dit of heb je toevallig dat’. ‘Ja, dat heb ik, maar dat weet je ook, want anders kwam je niet aan mijn deur’.”

Ze hebben mij uit het moeras getrokken
Hij vindt het leuk om anderen te helpen, repareert fietsen en maakt houten vlinders en wieken voor molens die buurtbewoners in hun tuin kunnen plaatsen. De allermoeilijkste tijd is voorbij dankzij de steun en hulp van familie, medewerkers van ONS welzijn en de activiteiten die het wijkcentrum biedt. En natuurlijk door de wil en positieve inzet van Willem zelf: “Ik heb werk genoeg. Ik ben nou weer mens.”