Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieMelding niet meer tonen
  • Individuele ondersteuning
    Individuele ondersteuning Voor mensen die (even) niet verder kunnen met een situatie, biedt ONS welzijn individuele ondersteuning. Variërend van het geven van korte informatie of advies tot langere begeleiding met een inwonerplan.

Samen leren en delen helpt!

Anna is 39 jaar, gescheiden en moeder van vier kinderen, de tweede oudsten zijn in de puberteit, de jongste twee zitten nog op de basisschool. Zij woont in Zeeland en vindt het heel gezellig om in een dorp te wonen. Anna heeft alweer een aantal jaar een partner, hij is de vader van de jongste twee kinderen. Anna is in contact gekomen met ONS welzijn vanwege de scheiding van haar ex-man, nu tien jaar geleden.

Een problematische echtscheiding

Anna vertelt dat haar echtscheiding alles behalve soepel verliep. Ze werd slachtoffer van gewelddadig gedrag, en afspraken werden door haar ex-man niet nagekomen. De kinderen werden niet op tijd naar haar toegebracht, waardoor ze school misten, en een leerplichtambtenaar werd ingezet. Ook andere hulpverleningsinstanties hebben hulp geboden: Veilig Thuis, Jeugdzorg, en op een gegeven moment de kinderbescherming. Het patroon van het niet nakomen van de omgangsregeling met de kinderen door haar ex-man bleef bestaan. Anna kreeg toen alleen het gezag over haar kinderen met een nieuwe omgangsregeling waarbij de kinderen hun vader zes keer per jaar alleen onder begeleiding mochten zien. Maar ook die ontmoetingen gingen niet altijd door. Dat het contact met hun vader zo moeizaam verliep, was voor de kinderen heel moeilijk. Omdat niets werkte, is de begeleiding uiteindelijk gestopt. “En toen was het van wat nu? Ik wist het niet meer.”

De groep voor complexe echtscheidingsproblematiek

Anna zocht, nadat de hulp was gestopt en de situatie voor haar kinderen nog niet was verbeterd, weer contact met Veilig Thuis. Zij brachten haar in contact met een sociaal werker van ONS welzijn, die haar vervolgens op de hoogte bracht van het bestaan van de groep voor complexe echtscheidingsproblematiek. Een groep voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, begeleid door een man en een vrouw. Anna volgde tien bijeenkomsten die om de week plaatsvinden.

Na 10 jaar eindelijk rust

Het deed Anna goed om te ervaren dat ze niet de enige is met zulke problemen. Ze heeft veel van de groep opgestoken: “Ik heb echt geleerd om dingen los te laten”. Zo stopte zij het WhatsAppcontact met haar ex-man. Dat belastte haar, omdat hij haar verwijten maakte, en zij daar dan weer op ging reageren. Haar kinderen hadden, voordat ze besloot het WhatsAppcontact met haar ex-man te beëindigen, alleen via Anna telefonisch contact met hun vader. Hij belde eerst haar, en sprak daarna met de kinderen. Over het beëindigen van de WhatsAppgesprekken zegt ze: ”Dat gaf mij zoveel rust, dat ik uiteindelijk besloot om de kinderen zelf het nummer van hun vader te geven, zodat ze zelf hun vader konden bellen. Hij heeft de kinderen nu ook al een keer alleen gezien. Als ik niet bij de groep had gezeten had ik dat niet gedaan.” Ze geeft haar kinderen nu de mogelijkheid om zelf dingen te ontdekken, om fouten te maken en daarvan te leren. Anna is tien jaar geleden gescheiden, en pas nu krijgt zij rust. Waarom de groepsbijeenkomsten voor Anna zo goed werkten? Er werd haar een spiegel voorgehouden: “Maar hoe zou jij dat van jouw kant vinden als dat bij jou zo gebeurt? En dan ga je ook in de schoenen van de kinderen staan en dan denk je, oh ja, hoe is het voor hen.”

Ik heb echt geleerd om dingen los te laten

Anna heeft haar leven op de rit

Door de begeleiding en haar wil om te leren en zelf te veranderen, gaat het nu beter. Met hulp van een sociaal werker van ONS welzijn zoekt Anna naar een passende invulling voor de omgang van de kinderen met hun vader. Ook met die individuele hulp (naast de deelname aan de groep) is Anna blij: “Voor het eerst voel ik mij gehoord. Door de medewerkers bij Jeugdzorg heb ik me nooit zo gehoord gevoeld. Dit is nou iemand die wil iets doen, die meedenkt.”Anna heeft een fijne relatie met haar huidige partner. Hij is een leuke vader die geen onderscheid maakt tussen de oudste twee, en zijn eigen kinderen. Ze werkt sinds drie jaar in de zorg en kan eindelijk weer onbezorgd genieten. Door de combinatie van groep en individuele hulp van ONS welzijn is Anna veel zelfbewuster geworden: ‘’Ik ben echt heel veel gaan loslaten; ik denk, dit kan ik.”
Resultaten individuele ondersteuning