Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieMelding niet meer tonen
  • Groepen & Trainingen
    Groepen & Trainingen Binnen onze groepen en trainingen staan meedoen en samen leren voorop. Het leidt tot meer sociaal contact en versterkt de eigen kracht van mensen op praktisch en sociaal vlak.

Weerbaarheid

Kassandra is 21 jaar geleden in Nederland komen wonen. Ze komt uit Angola, en heeft drie kinderen, een meisje van zestien, en twee zoontjes van zes en twee jaar. Kassandra en haar vriend werken allebei, en wonen nu zes jaar in Oss. Voorheen woonde Kassandra in Leeuwarden. Voor haar oudste zoontje Romeo zocht ze hulp omdat hij op school werd gepest.

Training Tim & Flapoor

Toen Kassandra met haar gezin in Oss kwam wonen is ze, omdat ze nog niemand kenden, naar het Talentcentrum gegaan. Hun dochter kreeg er pianoles, en er werden leuke activiteiten georganiseerd, voor zowel kinderen als volwassenen, zoals samen koken. Zo kwam Kassandra voor het eerst in contact met een medewerkster van ONS welzijn.Romeo was vijf jaar toen Kassandra via het consultatiebureau opnieuw in contact kwam met ONS welzijn. Twee trainsters geven een training in sociale vaardigheden voor kinderen van zes tot negen jaar. De groep bestaat uit ongeveer acht kinderen, en er zijn acht bijeenkomsten van een uur. Het doel van de training Tim & Flapoor is het versterken van de sociale vaardigheden van kinderen en het bieden van handvatten voor ouders om hun kind hierbij te ondersteunen. Thema’s die tijdens de bijeenkomsten aan bod komen zijn: aankijken, luisteren, samen spelen, opkomen voor jezelf, sorry zeggen, vragen om mee te doen, pesten en afscheid nemen.

De poppetjes: Tim & Flapoor

Kassandra is zeker blij met de training. Ze maakte zich behoorlijke zorgen om Romeo. Als zij hem vroeg hoe de dag was geweest op school zei hij dat kindjes hem pijn hadden gedaan, hem hadden geduwd of gepest. Van de juf mocht Romeo dan even bij haar gaan zitten, of ze zei dat hij met de andere kindjes moest gaan praten, maar dat hielp niet. Vervolgens ging Kassandra met de juf in gesprek. De juf vertelde haar dat Romeo nog moest leren om voor zichzelf op te komen.Kassandra vond dat er echt iets moest gebeuren:“Als dit nu al gebeurt. Laat staan in groep 5, 6 of 8, dan wordt Romeo speelgoed. Dat kan echt niet.”Romeo kreeg tijdens de training opdrachtjes mee om thuis met zijn ouders uit te voeren, onder andere met twee poppetjes, Tim & Flapoor. Het leren vindt spelenderwijs plaats en dat werkt heel goed:‘’Kinderen voelen niet dat ze aan het leren zijn, zij zien het meer als een spel. Maar ondertussen als zij gaan spelen dan zijn ze wel iets aan het praktiseren dat in de toekomst iets leuks brengt. Ik heb de indruk dat kinderen beter op die manier leren, dan dat jij gaat vertellen wat ze moeten doen. Dat hebben de trainers goed aangepakt, goede techniek! “Over beide trainers is Kassandra zeer te spreken:‘’De trainsters zijn twee lieve dames, heel respectvol. Zij geven de training altijd samen, want zij spelen dan Tim & Flapoor. Dat is erg leuk. En Romeo praat ook altijd heel goed over allebei: ze zijn lief, ze zijn aandachtvol, respectvol. Ze zijn nooit boos als je iets doet wat niet kan of mag. En dat vind ik fijn, want je wil natuurlijk dat je weet dat als je kind daar zit dat hij wel veilig zit en dat het leuk gaat. Dus wat dat betreft ben ik er wel erg tevreden mee.”Door het volgen van de training gaat het een stuk beter met Romeo. Hij komt beter voor zichzelf op, en komt veel minder vaak met verhalen thuis dat hij gepest wordt. Dat was voor de training elke dag het geval, tijdens de training is het nog maar één keer voorgekomen, Romeo vertelt ook positieve ervaringen die hij op school meemaakt, dat heeft hij overigens altijd wel gedaan. Veel kinderen willen ook graag met hem spelen, en hij wordt vaak gevraagd voor verjaardagen, het probleem zat hem dus vooral in het nog niet weerbaar zijn van Romeo. Kassandra vindt het jammer dat de training afgelopen is, maar ze weet nu wel hoe te reageren als er iets voorvalt tussen Romeo en een ander kind:“Dan zeg ik altijd nou Romeo: “wat moet je dan doen? Dan denkt hij heel snel van: ‘stop, hou op! Ik vind dit echt niet leuk’.”

Romeo weet nu hoe hij zijn grenzen aan moet geven. Maar het blijft belangrijk dat je, als ouder, vragen blijft stellen
Romeo weet nu hoe hij zijn grenzen aan moet geven. Maar het blijft belangrijk dat je, als ouder, vragen blijft stellen: “Hoe doe je dat? Hoe reageer jij? Hoe is het gegaan op school? Je moet blijven herinneren anders kan het zo weer een probleem worden.”

Een wens voor de toekomst van alle kinderen

Kassandra heeft de indruk dat de ouders van kinderen die pesten daar vaak geen weet van hebben, omdat ze er niet op aangesproken worden. Terwijl ook deze kinderen geholpen zouden moeten worden om te leren sociaal vaardiger te worden.‘’De kinderen zijn de toekomst en ik ga er wel voor dat mijn kinderen goed zijn voor anderen. Het zou wel fijn zijn als alle ouders hun kinderen leren om elkaar te respecteren en tevreden te leven. Dat gaat nooit bestaan, maar goed ik hoop het in ieder geval.’’